Knihovna je otevřena

O umění kuchařském. Kuchařské tisky ve fondu VKOL

Koupit
250 Kč

Katalog k výstavě O umění kuchařském. Kuchařské tisky ve fondu VKOL. Autorkou výstavy i publikace je Petra Kubíčková.

Kuchařky a kulinářské knihy jsou důležitým pramenem pro poznání kulturních a sociálních dějin. Nejenže zaznamenávaly recepty, ale často sloužily jako průvodci společenského chování a kulturních zvyklostí. V průběhu staletí se Vědecké knihovně podařilo vybudovat univerzální fond, který sloužil a stále slouží ke vzdělávání ve všech vědních disciplínách. Jedním z oborů, jenž je zastoupen stovkami svazků, je také gastronomie.

Výstava představila prostřednictvím výstavních panelů, kombinujících text i obraz, celkem 27 titulů z fondu Vědecké knihovny v Olomouci. Mezi nimi například nejstarší tištěnou kuchařku ve fondu VKOL De honesta voluptate z roku 1503 od italského humanisty Bartholomea Sacchiho, jehož humanistický traktát o správném stravování je obecně považován za nejstarší tištěnou kuchařku vůbec. Střípky z kuchyně starověkého Říma zase odhalila kompilace De re culinaria (Basilej, 1541) připisovaná známému gurmánovi Apiciovi. Česká produkce byla zastoupena mimo jiné nejstarší českou tištěnou kuchařkou ve fondu VKOL Kuchařství od alchymisty Bavora Rodovského z Hustiřan z roku 1591, opomenuta nebude ani nejslavnější Domácí kuchařka nezapomenutelné Magdalény Dobromily Rettigové, jejíž práce jsou vydávány dodnes. Další panely pak představily vybrané konkrétní recepty z některých tisků napříč staletími. Součástí výstavy byly také originály dobových publikací, včetně jedné z nejmenších kuchařek na světě, Vídeňské kuchařky z roku 1906 o rozměrech 24 × 22 mm.

Podrobný katalog k výstavě kromě obecných informací přináší zejména rozšířené popisy na panelech představených a ve vitrínách vystavených exponátů nebo kapitolu obsahujícíc klasické i netradiční, ale zejména srozumitelné a proveditelné recepty z dávné i docela blízké minulosti.

Objednejte si produkt